TTL و CMOS

توضیحاتی جامع و کاربردی در مورد آی سی های TTL و CMOS

آشنایی اولیه با آی سی های TTL و CMOS

خطی : ICهای خطی با موج در ارتباط هستند (مثل گیرنده های ماهواره و تلویزیون و سایر گیرنده های مخابراتی، تقویت کننده های ولتاژ و غیره).

دیجیتال : ICهای دیجیتال با سطوح ولتاژ دیجیتال کار کرده میکنند. در دو سطح منطقی صفر و یک دارند. متداولترین خانواده های مدارهای منطقی عبارتند از TTL و CMOS.

TTL

دسته ای از مدارات منطقی هستند که از ترانزیستورهای BJT و مقاومت تشکیل شده اند. علت نام گذاری آنها این است که هم عمل گیت های منطقی و هم عمل تقویت کنندگی در این ICها توسط ترانزیستور صورت می گیرد (با RTL و DTL مقایسه می شوند).

کلیه ی IC های TTL استاندارد، از سطح ولتاژ 5V برای تغذیه استفاده می کنند. ورودی TTL در حالتی که مقداری بین 0 تا 0.8V (نسبت به ترمینال زمین) داشته باشند low محسوب شده. زمانی که مقداری بین 2.2V تا 5V داشته باشد High محسوب می شود (البته سطح های ولتاژ در زیر دسته های مختلف می توانند کمی متفاوت باشند). هر نوع از اطلاعات محاسباتی یا کنترلی مورد نظر را می توان با عبور سیگنال های باینری از میان ترکیباتی از گیت ها مورد استفاده قرار داد. هر سیگنال بیانگر یک متغیر باینری بوده و یک بیت از اطلاعات را حمل می کند.

آشنایی با آی سی های TTL و CMOS

CMOS

یکی از زیر دسته های اصلی ICها CMOS است. علت نامگذاری آنها این است که در ساختمان داخلی این ICها معمولا از MOSFETهای نوع n وp استفاده می شود. این دو نوع تکمیل کننده ی عملکرد یکدیگر هستند. از مشخصات مهم MOSFETها، یکی ایمنی آنها در برابر Noise و دیگری مصرف کم در حالت استاتیک است. البته در حالتی که MOSFET عمل سوئیچینگ بین ON و OFF را انجام می دهد، مصرف توان آن به میزان قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. در نتیجه CMOS ها نسبت به انواع دیگر گیت های منطقی تلفات کمتری دارند (مثلا TTL یا NMOS).

مزیت دیگر آنها این است که با استفاده از تکنولوژی CMOS قادریم تعداد زیادی گیت را در فضای نسبتا کمی جاسازیرکنیم. مزیت های ذکر شده باعث شده اند امروزه در اکثر تکنولوژی های مدرن شاهد حضور CMOS باشیم. دمای کار معمولی ICهای CMOS از 55- تا 125+ درجه سانتی گراد است.

آشنایی با آی سی ها TTL و CMOS

مقایسه ی ICهای TTL و CMOS

همان طور که دیدیم یکی از تفاوت های اصلی ICهای TTL با CMOS در نوع ترانزیستوری بود که این دو دسته استفاده می کنند (TTL از BJT و CMOS از FET استفاده می نماید). این تفاوت در ساختار تفاوت های کاربردی ای را ایجاد می کند که در ادامه به آنها اشاره می شود. سرعت ICهای TTL نسبت به CMOS بیشتر است ولی ICهای CMOS دارای توان مصرفی خیلی کمتری می باشند. البته این نکته را هم باید در نظر گرفت که توان مصرفی ICهای TTL به فرکانس بستگی دارد ولی توان مصرفی ICهای CMOS با افزایش فرکانس کاری (سرعت ساعت)، افزایش می یابد. تفاوت بعدی در ولتاژ تغذیه ی این ICها است. به طوری که TTLها معمولا با ولتاژ 5V تغذیه می گردند ولی ICهای CMOS یک رنج ولتاژی برای تغذیه را ساپورت می کنند.

آدرس : تهران – بلوار کشاورز- خیابان 16 آذر جنب انتشارات دانشگاه تهران – پلاک 45 – طبقه 4 – واحد9

همه روزه از ساعت 9 تا 16.00 واتساپ و تلگرام : 09059626900 ایمیل : info@rahyaranlms.ir

تلفن : 66176196 (021)

ساعات اداری : شنبه – پنجشنبه : 09:00 – 16:00

وب سایت: www.kishtech.ir www.kishindustry.ir www.rahyaranlms.ir www.kishindustry.com www.portal.kishtech.ir