PLCچیست؟

PLCچیست؟

PLCچیست؟

کنترل کننده نرم افزاری است که در قسمت ورودی اطلاعاتی را به صورت باینری دریافت و آنها را طبق برنامه ایی که در حافظه اش ذخیره شده پردازش می نماید و نتیجه عملیات را نیز از قسمت خروجی به صورت فرمان هایی به گیرنده ها و اجرا کننده های فرمان ارسال می کند.

PLC مخفProgramable logic contorerl به معنی برنامه کنترل منطقی می باشد که برنامه نوشته شده توسط کامپیوتر را از کامپیوتر به کنتاکتور ها یا رله ها توسط مدار رابط یا اینتر فیس انتقال میدهد و طبق برنامه ذکر شده دستگاه ها را راه اندازی و کنترل می نمایید. از PLC می توان در انواع دستگاهها و كارخانه ها استفاده كرد و مثلاً برای اتوماسیون خطوط تولید كار خانه ها ، ایجاد فرآیند اتوماتیك و پیچیده در دستگاههای مختلف صنعتی و همچنین طراحی BMS می توان از PLC استفاده نمود.

PLC ها مشخصه‌های فراوانی دارند ولی پركاربردترین آنها عبارتند از : تعداد ورودی و خروجی دیجیتال و آنالوگ، تعداد تایمر، تعداد شمارنده، تعداد رله های كمكی، حجم حافظه قابل برنامه ریزی ، سرعت اجرای دستورات .

كارخانه های سازنده PLC برای آن، نرم افزاری تهیه می كنند پس از نصب نرم افزار روی كامپیوتر می توان برنامه دلخواه را نوشت و سپس آن برنامه را از كامپیوتر وارد PLC نمود.

معمولاً PLC ها دارای پورتهای ارتباطی صنعتی هستند كه به كمك آن می توانند با سایر دستگاهها ارتباط برقرار كنند كه این امر باعث تسریع در امر تبادل اطلاعات می گردد و امكان كنترل دقیق تر را به PLC می دهد امروزه استفاده از PLC در صنایع و کارخانه ها رو به افزایش است و بایستی برقکاران صنعتی طرز استفاده از آن را بدانند. درواقع هر سیستم نیاز به کنترل دارد.در سیستم های صنعتی 2 نوع کنترل وجود دارد. 1-سخت افزاری(مدارات فرمان الکتریکی) 2- سیستم های PLC خود به 2 گروه تقسیم می شوند : سیستم های کنترلی گسترده DCS ، کامپیوتر های شخصیIPC

 

قسمت های تشکیل دهنده :

  1. نرم افزار
  2. CPU و مغز متفکر اصلی
  3. حافظه RAM
  4. منبع تغذیه که اصولا در کف PLC جاسازی شده
  5. باطری بک اپ که وظیفه نگه داشتن برنامه و جلوگیری از پاک شدن ان در زمان قطع برق را بر عهده دارد.
  6.  ترمینال های ورودی و خروجی که بدلیل فرمان بودن مدار در PLC بصورت ۲ الی 10 امپر تعبیه شدن.
  7. چراغ های PLC که نشان دهنده روشن بودن پاور و ران شدن و همچنین وصل یا قطع بودن ورودی ها و خروجی ها را بر عهده دارد، همچنین در اکثرPLC ها چراغ قرمز رنگ نشان دهنده ERORR میباشد.

انواع  مناسب در ایران:

۱- DELTA PLC ساخت تایوان

۲-FATEK PLC  ساخت تایوان

۳-THINGET PLC  ساخت چین

۴-LIYAN PLC ساخت تایوان

۵-SIEMENS PLC  ساخت المان که البته این گزینه نسبت به گزینه های دیگر بسیار با کیفیت تر و همچنین گران تر است.

نقش در اتوماسیون صنعتی:

كنترل بهتر فرآیندهای تولید

سرعت و دقت عمل بالا

توانایی خواندن انواع ورودی‌ها ی دیجیتال،آنالوگ و فركانس بالا

توانایی انتقال فرمان به سیستم‌ها و قطعات خروجی نظیر مانیتورهای صنعتی ، موتور، شیر‌برقی ، …

امكانات اتصال به شبكه

ابعاد بسیار كوچك

سرعت پاسخگویی بسیار بالا

ایمنی ، دقت و انعطاف پذیری زیاد

شبکه کردن PLC ها و امکان مدیریت آنها با یک کامپیوتر مرکزی

 

موارد کاربرد :

 1- کنترل هر گونه ماشین و وسیله برقی

 2- کنترل هر سیستم خط تولید

 3- کنترل فرمان مدار CNC (ماشین های فرز پیشرفته )

 

کاربردها در صنعت:

PLC ها در خیلی از وسایل و لوازم دنیای اطراف ما استفاده می شوند.تقریباً تمامی لوازمی که نیاز به نوعی کنترل الکتریکی دارند ، نیازمند PLC هستند .

صنایع اتومبیل سازی

صنایع پلاستیک سازی

صنایع سنگین

صنایع شیمیایی

صنایع غذایی

صنایع ماشینی

صنایع حمل و نقل

صنایع تبدیل انرژی

خدمات ساختمانی

 

تفاوت با کامپیوتر :

 تمامی اجزا یک کامپیوتر در یک PLC وجود دارد ولی کامپیوتر از لحاظ نوع ورودی و خروجی ها و همچنین عمل ترکیب ورودی ها و خروجی ها با PLC متفاوت می باشد.خروجی PLC می تواند یک رله – تریاک – ترانزیستور – تریستور و غیره باشد که با توجه به حداکثر جریان مجاز خروجی PLC باید انتخاب شود تا آسیبی به سیستم وارد نشود.

 در PLC ما نتیجه عمل را می بینیم ولی در کامپیوتر فقط اطلاعات را می بینیم.