آشنایی با نرم افزار SPSS و کاربردهای آن
آشنایی با نرم افزار SPSS و کاربردهای آن
پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت_گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات :
حتما شما هم مثل من جملاتی مثل انجام پایان نامه با SPSS یا انجام مقاله، یا تهیه پرسشنامه و کار آماری و … را در سرتاسر اینترنت زیاد شنیده اید. بله در این پست قصد داریم ببینیم اصلا اس پی اس اس چیست، بطور خلاصه و مقید به شما بگوییم چه کاربردهایی دارد .
کلیات اس پی اس اس
اگر به تازگی اسم این نرم افزار را شنیده اید یا کنجکاو هستید ببینید اس پی اس اس چیست جای درستی را انتخاب کرده اید. اس پی اس اس یا SPSS که مخفف “Statistical Package for the Social Sciences” یا همان ” بستهٔ آماری برای علوم اجتماعی” هست بطور خلاصه یک برنامه یا نرم افزار ویندوز است که اطلاعات مختلف (مثلا اطلاعات یک پرسشنامه) را دریافت می کند، تحلیل می کند و جدول و نمودار برای آنها تهیه می کند.
نخستین نسخهٔ این نرمافزار در سال ۱۹۶۸ پس از تأسیس «نرمن نی» منتشر شد، که سپس به یک کارشناس ارشد علوم سیاسی در در دانشگاه استانفورد، و اکنون استاد محقق در دانشکدهٔ علوم سیاسی دانشگاه استانفورد و استاد بازنشستهٔ علوم سیاسی در دانشگاه شیکاگو بوده است. کمپانی سازنده ی این نرم افزار در ۲۸ جولای ۲۰۰۹ توسط شرکت IBM خریداری شد و شرکت IBM نام جدید PASW را بر آن نهاد که مخفف Predictive Analytics SoftWare بود. به شکلی عجیب اما دوباره در نسخه ۱۹ شرکت IBM تصمیم گرفت نام SPSS Statistics را برای ان انتخاب کند.
اس پی اس اس به سه مرحله کلی تقسیم می شود:
- وارد کردن اطلاعات به نرم افزار
- انتخاب نوع تحلیل
- گرفتن خروجی
کاربرد ها و انواع spss
اولین کاربرد این نرم افزار که کاملا مشخص است. دانشجویان یا محققان مختلف، از این نرم افزار استفاده می کنند تا اطلاعات پرسشنامه هایی که تهیه می کنند را برای آنها تحلیل و بصورت نمودار و جدول ارائه کند. در واقع اس پی اس اس از جملهٔ نرمافزارهایی است که برای تحلیلهای آماری در علوم اجتماعی، به صورت بسیار گستردهای استفاده میشود. این نرمافزار توسط پژوهشگران بازار و داد و ستد، پژوهشگران سلامتی، شرکتهای نقشهبرداری، دولتی، پژوهشگران آموزشی، سازمانهای بازاریابی و غیره به کار میرود.
مثلا قرار است تحقیقی در مورد میزان رضایت زنان از وضعیت نورپردازی شهر انجام دهید. ۵۰ تا پرسشنامه از زنان تهیه می کنید، با سوالاتی که همه معیارهای استاندارد بودن یک پرسشنامه را دارند (پایایی و روایی)، بعد اطلاعات را وارد اس پی اس اس می کنید، در مرحله تحلیل به شما می گوید که اطلاعات پرسشنامه تان چه چیزی را نشان می دهد (رضایت نسبی، عدم رضایت و …) و بعد هم برای اینکه در قالب مقاله یا برای بقیه دانشجویان به زبان ساده توضیح دهید، آن را به شکل نمودار یا جدول در می آورید.
به طور کلی این نرم افزار کاربردهای زیر را دارد:
- تهیه خلاصههای آماری مانند گرافها، جداول، آمارهها و …
- انواع توابع ریاضی مانند قدر مطلق، تابع علامت، لگاریتم، توابع مثلثاتی و …
- تهیه انواع جداول سفارشی مانند جداول فراوانی، فراوانی تجمعی، درصد فراوانی و …
- انواع توزیعهای آماری شامل توزیعهای گسسته و پیوسته
- تهیه انواع طرحهای آماری
- انجام آنالیز واریانس یکطرفه، دوطرفه، چندطرفه و آنالیز کوواریانس
- تکنیکهای تجزیه و تحلیل سریهای زمانی
- ایجاد دادههای تصادفی و پیوسته
- محاسبه انواع آمارههای توصیفی
- انواع آزمونهای مرتبط با مقایسه میانگین بین دو یا چند جامعه مستقل و وابسته
- قابلیت مبادله اطلاعات با نرمافزارهای دیگر
- پردازش انواع مختلف رگرسیون
بخش های اصلی spss
در ویدیوی زیر بطور خلاصه بخش ها و اجزای اصلی محیط نرم افزار به شما آموزش داده می شود: