معرفی شیلات ایران
در ابتدا به بررسی واژه شیلات و تعریف این واژه در صنعت و اقتصاد کشور میپردازیم. لغت شیلات از جمع کلمه شیل به معنای سد، بند و حصارگرفته شده است. در لغت نامه انگلیسی این واژه به معنای ماهی و fishery میباشد. شیلات به مجموعهای از علوم که در راه شناسایی، تکثیر، اضافه کردن، پرورش استفاده میشود میگویند. همچنین شیل نوعی دام و روش پرورش موجودات داخل آب است.
نگاهی به تاریخچه شیلات ایران
در زمان قاجار به دلیل امتیازاتی که توسط عهدنامه ترکمنچای به روسیه داده شده بود افرادی که قصد صید در دریای شمالی یا جنوبی را داشتند؛ باید از اتباع یا دولت روسیه مجوز میگرفتند. نقش داشتن روسیه در اجاره نامههای رود و دریا باعث بروز مشکلاتی مانند اختلاف قیمت شد؛ و همین موضوع دلیل به وجود آمدن اختلاف بین اتباع دولت روس و ایران و نیز خود دو دولت شد. روسیه در مقابل هر مشکلی که پیش میآمد از خشونت استفاده میکرد که به شدن گرفتن مشکلات و اختلافات کمک میکرد.
روسها همچنان رودها و دریاها را اجاره میدادند تا این که حاج میرزا قاسم که صدراعظم محمد شاه بود اعتراض و آنها را محکوم کرد. اعتراض حاج قاسم موجب شد تا در دولتهای آینده و دیگر شخصیتهای برجسته ایرانی نسبتا به این موضوع به دربار اعتراض و آن را محکوم کنند.
قوانین و مقررات شیلات ایران
اداره و سازمان شیلات ایرانی قوانینی را در 23 ماده برای بهره بردی درست و جلوگیری از آسیب به منابع طبیعی به تصویب رسانده است. این قوانین از صید و بهره برداری بیش از حد جلوگیری میکند و برای صیادان نیز شرایط خوبی را فراهم میکند.
سازمان شیلات ایران و وظایف آن
شیلات ایران در سال 31 هجری شمسی ملی شد اما در فروردین 42 افتتاح شد. این سازمان با هدف بهره برداری از محصولات، تحقیقات بر روی خلیج فارس دریای عمان برای تکثیر و صید ماهی ها و موجودات آبزی دریایی و به فروش رساندن، مصرف و یا صادرات آنها به کشورهای همسایه شروع به کار کرد.