بررسی iOS 12
پردیس فناوری کیش: آپدیت iOS 12 چند وقتیست که از سوی اپل برای آیفون، آیپد و آیپاد تاچ منتشر شده و روی بخش اعظم محصولات این شرکت نصب شده است. اگر آیفون دارید به احتمال زیاد شما هم این آپدیت را دریافت کرده اید. و می دانید که از جنبه ظاهری تغییرات چشمگیری را در آن نمی بینیم، چون خود اپل هم قبلاً گفته بود که iOS 12 بیشتر روی افزایش کارآیی و پایداری عملیات تمرکز می کند.
این اقدام کاملاً بجا و حساب شده است، چون iOS 11 تا حدودی با مشکلات ریز و درشت مواجه بود و اپل طی یک سال گذشته سعی داشت به نحوی آنها را رفع و رجوع کند. یکی از مهم ترین این مشکلات، کاهش کارآیی دیوایس های قدیمی بود که بسیاری از کاربران را عصبانی کرد. بنابراین تعجبی ندارد که اپل پس از دگرگونی محصولات سخت افزاری اش، حالا به نرم افزار بپردازد.
قابلیت های متعدد آپدیت iOS 12 به مرور و از طریق آپدیت های بتا شناخته شده بودند و به نظر می رسید که مرور چندباره آنها صرفاً جذابیتی در بر ندارد. به همین دلیل از زمان انتشار iOS 12، دیجیاتو یک آیفون 10 در اختیار من -به عنوان کاربری نیمه حرفهای که حدود 7 سال فقط از اندروید استفاده کرده- گذاشت. اکنون هدف همین مطلب این است تا پس از دو هفته استفاده از آیفون 10 و iOS 12، نگاهی داشته باشیم به قابلیتهایی که به چشم یک کاربر اندروید جذاب میآیند. البته همان طور که می دانید، سیستم عامل موبایل های هوشمند در روند تکامل با قرض گرفتن ویژگی های شاخص، شباهت زیادی با هم پیدا کرده اند و اگر یکی از آنها را استفاده کرده باشید، به راحتی می توانید با بقیه هم کار کنید.
آغاز مهاجرت
تنظیمات اولیه آیفون چندان متفاوت با گوشی های اندرویدی نیست، به شرط اینکه اپل آیدی داشته باشید. در غیر این صورت باید اپل آیدی بسازید که کمی سخت تر از ساختن اکانت گوگل است. جالب اینجاست که در زمان راه اندازی اولیه، بدون نیاز به ابزار تغییر دهنده IP احراز هویت می شوید ولی پس از آن تمام مراحل احراز هویت فقط با وی پی ان ممکن است، و بدتر اینکه اپل شما را راهنمایی نمی کند. صرفاً در صورت مواجهه با پیغام خطا باید مراحل را دوباره با وی پی ان تکرار کنید.
از طرفی اگربه سرویس های گوگل مثل مخاطبین، یادداشت ها، تقویم، نقشه و مانند اینها وابسته باشید، انتقال همه آنها به iOS کار طاقت فرساییست و حتی ممکن است از خیرش بگذرید. حجم بسیار زیاد اپلیکیشن ها هم یکی دیگر از نکات جالب توجه در iOS است که گاهی اوقات تا سه برابر حجم همین برنامه در اندروید می رسد. البته همین حجم بالای برنامه ها به iOS کمک می کند تا سرعت بهتری نسبت به اندروید داشته باشد. سرعت بالای رابط کاربری و اجرای سریع اپ ها، یکی از لذت بخش ترین مواردیست که هنگام مهاجرت به آیفون تجربه خواهید کرد.
حسگر اثرانگشت
حسگر اثر انگشت هم یکی دیگر مواردیست که در صورت مهاجرت به آیفون های جدید، باید با آن خداحافظی کنید. البته فناوری تشخیص چهره Face ID آیفون هنوز رقیبی در دنیای اندروید ندارد و در 90 درصد مواقع به درستی عمل می کند، به خصوص در آیفون XS که سرعت و دقت بسیار بیشتری دارد. با این حال کمی طول می کشد فقدان حسگر اثر انگشت را باور کنید.
پشتیبانی مثال زدنی اپل از محصولاتش را هم نباید فراموش کرد. در حالی که اکثر پرچمداران اندرویدی هنوز منتظر آپدیت جدید سیستم عامل خود هستند، اپل تقریباً تمام آیفون هایش را به iOS 12 آپدیت کرده است. در واقع هر دستگاه که iOS 11 را دریافت کرده، حالا می تواند به iOS 12 هم آپدیت شود و اپل هم وعده داده کارآیی همه این دستگاه ها به شکل محسوسی بهبود پیدا کند. برای مقایسه می توان به نکسوس 5 و آیفون 5S اشاره کرد که همزمان در سال 2013 معرفی شدند، ولی گوگل پشتیبانی از نکسوس 5 را حدود سه سال قبل به طور کامل متوقف کرد.
نوتیفیکیشن ها
یکی از تغییراتی که در iOS 12 بیشتر از بقیه جلب توجه می کند، بخش اعلان هاست. البته فقط به شکل ظاهری، وگرنه تفاوت چندانی در نحوه کار کردن با آنها به وجود نیامده. اپل حالا اعلان های مربوط به یک برنامه را برای شما گروه بندی کرده و آنها را در صفحه قفل یا صفحه اعلان نمایش می دهد. وقتی یک گروه را لمس کنید، اعلان های داخل آن باز می شوند، سپس می توانید با فشردن دکمه show less آنها را به حالت قبل برگردانده یا با فشردن دکمه ضربدر کل اعلان ها را حذف کنید.
البته برای کاربران قدیمی اندروید گروه بندی اعلان ها خیلی تازگی ندارد و هر سازنده ای به شیوه خودش این قابلیت را پیاده سازی می کند، ولی تعامل با آنها و مدیریتشان در iOS 12 کمی منطقی تر است. این قابلیت برای افرادی که اعلان های زیادی در طول روز دریافت می کنند خوشحال کننده خواهد بود و اپل هم سه حالت مختلف را برایتان در نظر گرفته است. برای دسترسی به این حالت ها باید به منوی تنظیمات و قسمت اعلان ها بروید، ولی متأسفانه گزینه ای برای اعمال تنظیمات روی همه ی اپلیکیشن ها وجود ندارد و هر اپ به شکل جداگانه تنظیم می شود.
حالت پیش فرض
حالت پیش فرض برای نمایش اعلان ها یعنی حالت Automatic اعلان های هر اپ را به شکل دسته بندی شده نشان می دهد، اما گاهی اوقات بنا به دلایلی نامشخص، بعضی اعلان ها خارج از گروه به نمایش در می آیند. احتمالاً سیستم عامل و سازنده اپلیکیشن بسته به اهمیت موضوع، ترجیح می دهند بعضی موارد را جداگانه به اطلاع کاربر برسانند. اگر حالت by app را انتخاب کنید، تمام اعلان های هر برنامه بدون استثنا در یک گروه به نمایش در می آیند و نهایتاً گزینه off وضعیت نمایش جدید را غیر فعال کرده و همه چیز را به نسخه های قبلی iOS بر می گرداند.
اپل تنظیمات دیگری را هم برای اعلان ها در نظر گرفته که با سوایپ به چپ روی اعلان و انتخاب گزینه Manage دیده می شوند. حالت Deliver Quietly اعلان را فقط در مرکز اعلان نشان می دهد و نشانه دیگری از آن وجود نخواهد داشت (در لاک اسکرین، بنر شناور، صدای اعلان یا نشان روی آیکن برنامه). همچنین می توانید از این قسمت، اعلان های مربوط به آن برنامه را خاموش کنید.
کارآیی و سرعت
سال گذشته با آپدیت iOS 11 جنجال بزرگی به پا شد و بسیاری از کاربران با تست های مختلف نشان دادند اپل سرعت آیفون های قدیمی را عمداً پایین می آورد، اقدامی که ظاهراً به خاطر کاهش تأثیر منفی باتری های قدیمی و جلوگیری از ریستارت شدن ناخواسته گوشی اتخاذ شده بود. حالا اپل برای اینکه حسن نیت خودش را ثابت کند، افزایش کارآیی و سرعت را در آپدیت جدید در اولویت قرار داده است.
به همین دلیل چه آیفون 5S داشته باشید و چه آیفون X، با آپدیت iOS 12 افزایش سرعت و پایداری محسوسی را تجربه خواهید کرد؛ تجربه ای که به ندرت با آپدیت اندروید در اختیار کاربران این اکوسیستم قرار می گیرد (تازه اگر از وضعیت نابسامان آپدیت گوشی های اندرویدی صرف نظر کنیم). این افزایش سرعت در زمان اجرای همه برنامه ها دیده می شود. تعدادی از اعضای تحریریه دیجیاتو که iOS 12 را روی آیفون های مختلف از جمله 5S و 6 و 7 و X نصب کرده اند، همگی بهبود سرعت و کارآیی گوشی را تأیید کردند.
بسیاری از قابلیت های هوشمندی که در iOS 12 می بینیم هم مدیون پلتفرم یادگیری ماشین CoreML است که به لطف پردازنده اختصاصی هوش مصنوعی در چیپست A12 امکانات کم نظیری را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد. در واقع بخش اعظم افزایش سرعت و کارآیی آیفون ها به قابلیت های CoreML بر می گردد و اپل می گوید با تکنیک های مختلف، عملیات مورد نیاز کاربر تا 30 درصد سریع تر از قبل صورت می گیرد، و این همان چیزیست که کاربران به شکل مستقیم تجربه می کنند.
افزایش سرعت به ضرر اپل
البته شاید این موضوع کمی به ضرر اپل باشد، چون بسیاری از افراد که به خاطر کاهش سرعت گوشی هایشان به فکر خرید محصولات جدید بودند، با بهبود کارآیی از تصمیم خود منصرف می شوند. با این حال تجربه کم نقص و روان iOS 12 روی تمام دستگاه های تحت پشتیبانی را می توان یکی از بزرگ ترین مزایای اکوسیستم اپل دانست
جمع بندی
تقریباً همه اذعان دارند که این نسخه، سرعت بسیار بیشتری در آیفونهای نسل قبل دارد. اما نکته اینجاست که این سیستم عامل به جز همین مزیت، تغییر بنیادین دیگری نسبت به iOS 11 نداشته و در درجه نخست روی رفع ایرادات، بهینه سازی و افزایش کارآیی تمرکز داشته. به عقیده چندین کاربر آیفون که با آنها صحبت کردم، اپل در این مسیر کاملاً موفق بوده، به گونه ای که از آیفون 5S گرفته تا آیفون X بهبود قابل توجه در سرعت و پایداری را تجربه می کنند.
در واقع iOS 12 منتشر شده تا سرعت دیوایس های قدیمی را افزایش دهد، اتفاقی که معمولاً در دنیای اندروید شاهد به وقوع پیوستن آن نیستیم و بهترین گوشی های اندرویدی پس از دو-سه سال به خاطر به روز نبودن سیستم عامل یا ضعیف شدن سخت افزار، از رده خارج می شوند.
کارایی قابلیت ها در ایران
اکثر قابلیت های جدید iOS 12 در زندگی روزمره کاربران عادی مخصوصاً در ایران نقش چندانی نخواهند داشت؛ شیوه نوین نمایش اعلان ها در قالب دسته های مختلف، مدت هاست که در اندروید وجود دارد و انتخاب آن بیشتر به ترجیح شخصی شما بر می گردد. میانبرهای سیری یا همان Shortcuts هم کمی خلاقیت می خواهد و به درد افرادی می خورد که بخش زیادی از فعالیت های روزانه خود را از طریق آیفون انجام می دهند. شاید به همین دلیل است که اپل این برنامه را به شکل پیش فرض روی iOS 12 قرار نداده و خودتان باید آن را دریافت کنید. برای من همانطور که گوگل اسیستنت کاربرد چندانی در اندروید ندارد، سیری هم به همان اندازه بلااستفاده است، چه برسد به اینکه میانبرهای اختصاصی برایش تعریف کنم.
اما در نهایت، آنچه برای یک کاربر اندرویدی جذابیت فوق العاده ای دارد، عملکرد روان و کم نقص iOS 12 حتی روی قدیمی ترین آیفون های بازار است که نشان می دهد اگر قصد خرید یک موبایل برای استفاده طولانی را دارید، هیچ گزینه ای در دنیای اندروید به پای آیفون نمی رسد.