بیت کوین
پردیس فناوری کیش: بیت کوین / Bitcoin یک واحد پول رمزنگاری شده و مجازی محسوب میشود که از امنیت بالایی برخوردار بوده و با هدف رهایی از سیستمهای دستوپاگیر و بحرانساز متمرکز مالی متولد شده است.
مبانی بیت کوین که هر سرمایهگذار باید بداند
اگر روی بیت کوین سرمایهگذاری کردهاید یا میخواهید به عملکرد واقعی این فناوری پی ببرید، به ۱۰ اصل مقالهی سفید بیتکوین توجه کنید.
اغلب سرمایهگذاران، به سوژهی خاصی وفادار نمیمانند. به عبارتی، آنها به هر گزینهای که سریعترین راه ثروتمند شدن را پیشنهاد دهد، روی میآورند. در سال ۲۰۱۷، بیت کوین با ۱۰ هزار دلار افزایش قیمت، سرمایهگذاران بسیاری را جذب کرد، اما کاهش چشمگیر ارزش آن در سال ۲۰۱۸، باعث شد این خیل عظیم، ریزش زیادی داشته باشند. بااینحال نکتهای که سرمایهگذاران نمیتوانند منکر آن شوند، تبدیل شدن بیت کوین، به یک دارایی مهم و تأثیرگذار است. دلیل آن نیز علاوه بر افزایش قیمت، به دلیل منافعی است که فعالان حوزهی بلاکچین توضیح میدهند.
درحالیکه این روزها، سرمایهگذاران از بحران مالی جهانی ۱۰ سال پیش یاد میکنند، ما با یک سالگرد دیگر نیز مواجهیم. اکتبر سال ۲۰۰۸، شخصی یا اشخاصی بانام مستعار ساتوشی ناکاموتو، یک مقالهی سفید در مورد مفهوم بیت کوین منتشر کرد. پس از یک دهه، هنوز هم مطالعهی این مقالهی سفید برای افرادی که میخواهند در مورد چگونگی عملکرد بیت کوین یا سرمایهگذاری روی آن اطلاعاتی به دست آورند، ضروری است. بهافتخار دهمین سالگرد بیت کوین، در این مقاله ۱۰ نقلقول کلیدی از مقاله ناکاموتو را با شما به اشتراک میگذاریم:
۱- بیت کوین نقش واسطهها را حذف میکند
تجارتی که در دنیای اینترنت صورت میگیرد، منحصراً مؤسسات مالی را بهعنوان شخص ثالث قابلاعتماد میشناسد و به آنها وابسته است. دنیای امروزی به یک سیستم پرداخت الکترونیکی نیاز دارد که مبتنی بر اثبات رمزنگاری باشد نه اعتماد.
هواداران و مدافعان بیت کوین، عاشق این مسئله هستند که بیت کوین به هیچ نیروی متمرکزی (مانند بانکها) وابسته نیست، مخصوصاً که پتانسیل نقض اعتماد را نمیتوان نادیده گرفت. بهعنوانمثال شرکتهای کارتهای اعتباری اجازه میدهند خریداران، تراکنشهای خود را تحت شرایط خاص نقض کنند (یا بازگردانند). یک فروشنده، هرگز نمیتواند یقین داشته باشد که یک پرداخت، بهصورت دائمی صورت گرفته است. حالآنکه بیت کوین شخص ثالث را از معادله حذف میکند و تراکنشها را قابلاعتماد و غیرقابلفسخ میسازد.
۲- آسیبپذیری بنیادی بیت کوین
این سیستم تا زمانی که گرههای صادق و درستکار، بهطور جمعی قدرت CPU بیشتری را نسبت به گروه گرههای مهاجم کنترل میکنند، امن خواهد بود.
بیت کوین در صورتی عملکرد مطلوبی خواهد داشت که بهاندازهی کافی «سخت» باشد، یعنی افرادی که به دنبال زنجیرهی معاملات جعلی هستند، نتوانند از بلاکچین اصلی سبقت بگیرند. این امر مستلزم قدرت محاسباتی بسیار بالا است. درواقع همین امر مشخص میکند که درنهایت، چه چیزی تهدیدی برای بیت کوین محسوب میشود: اگر تعداد افراد کافی، تلاش کنند از قدرت محاسباتی مذکور پیش بیفتند، صحت و تمامیت بیت کوین در معرض خطر خواهد بود.
۳- پایهی اعتماد به بیت کوین
ما باید راهی برای پرداخت بیابیم که از طریق آن، مطمئن شویم مالکین قبلی بیت کوین، پیشازاین تراکنشی را امضا نکردهاند. راهحل ما با یک سرور زمانبندی (تایم استمپ) آغاز میشود.
بزرگترین تهدید در استفاده از بیت کوین، پتانسیل دو بار خرج شدن آن است. در پولهای فیزیکی، امکان دو بار خرج شدن پول مطلقاً وجود ندارد، زیرا شما نقدینگی را به دست فروشنده میسپارید. اعتبار پایهای بیت کوین، از جایی ناشی میشود که هر کس، به کلیهی تراکنشهای قبلی واقف است. به عبارتی، کاملاً مشخص است که یک پول، چه مسیری را درگذشته طی کرده است.
۴- چرا گواه ثبات کار ضروری است
پسازاینکه تلاش یک CPU، بهعنوان اثبات کار (Proof-of-Work) صرف شد، دیگر آن بلوک بدون بازنویسی مجدد، تغییری نخواهد کرد. هنگامیکه بلوکهای بعدی وارد زنجیره میشوند، کاری که برای تغییر بلوک لازم است، بازخوانی کلیهی بلوکهای بعدی را هم شامل میشود.
بیت کوین در طول زمان قویتر شده و گواه اثبات کار، یکی از اجزای ضروری این قدرت است. با طولانیتر شدن بلاکچین بیت کوین، شانس حملهی موفق به آن نیز کاهشیافته است. درحالیکه سختی گواه اثبات کار در طول زمان افزایش مییابد، توان دفاعی بیت کوین هم بیشتر میشود.
۵- بیت کوین چگونه رشد میکند
گرهها، همیشه طولانیترین زنجیره را بهعنوان زنجیرهی صحیح در نظر میگیرند و به گسترش آن ادامه میدهند.
چالش جدیدی که با افزایش محبوبیت بیت کوین، مطرح شد، این بود که همهی گرهها، آخرین نسخهی بلاکچین را در اختیار نداشتند. اما باگذشت زمان، تراکنشهای بعدی، توزیع بلاکچین بلندتر را بیشتر گسترش میدهند و بهاینترتیب، کل شبکه را در برمیگیرند.
۶- انگیزهی استخراج بیت کوین
بهطور قراردادی، اولین تراکنش در یک بلوک، یک تراکنش خاص است که به خلق یک سکهی جدید منجر میشود. خالق بلوک جدید، مالک سکه است. این فرض، انگیزهای میشود برای همهی گرهها، که از شبکه حمایت کنند. همچنین راهی را برای به گردش درآمدن سکهها فراهم میکند.
استخراج بیت کوین همیشه یکی از جذابترین بخشهای این جنبش بوده است. با افزایش قیمت بیت کوین، حجم عظیمی از قدرت محاسباتی صرف باز کردن بلوکهای جدید و کسب مقدار کمی بیت کوین است که درنتیجهی اینموفقیت حاصل میشود. همانطور که این مقاله اشاره میکند، ماین کردن یا استخراج بیت کوین به افرادی که قدرت پردازشی بسیار زیادی دارند، انگیزه میدهد که به دنبال تخریب و نابود کردن بلاکچین نباشند. زیرا آنها در عوض میتوانند به دنبال ایجاد بیتکوین جدید باشند.
۷- تعامل با یک زنجیرهی در حال رشد
زمانی که یک تراکنش در یک سکه، زیر تعداد بلوکهای کافی قرار گرفت، میتوان بهمنظور خالی کردن فضای هارددیسک، تراکنشهای پیش از آن را حذف کرد.
سرعت پردازش بیت کوین به علت افزایش محبوبیت آن، کاهشیافته است؛ اما بنیانگذاران بیتکوین نیاز به هرس کردن شاخههای بلاکچین را پیشبینی کردهاند. این متدولوژی، شامل فشردهسازی بلوکهای قدیمی (که قبلاً تراکنشهای کافی روی آن انباشتهشدهاند) با استفاده از هشهای کوتاهتر است. گرچه کوتاه کردن تئوریکال شاخهها، در عمل سختتر از چیزی است که در مقالهی سفید بیت کوین بیانشده بود. زیرا تضمینی وجود ندارد که هر یک از بلوکهای حذف یا هرس شده، حاوی اطلاعاتی نباشند که برای بقیهی بلاکچین ضروری است.
۸- ادارهی تراکنشهای بزرگتر
گرچه میتوان هر سکه را بهصورت جداگانه و انفرادی مدیریت کرد، اما کار سختی است که برای هر یک سنتی که میخواهد منتقل شود، تراکنش جداگانهای انجام داد. بهمنظور تقسیم و ترکیب مبالغ؛ تراکنشها از ورودیها و خروجیهای متعددی برخوردار خواهند بود.
ما ارزهای رایج را در قالب سکه (مثلاً یک یورو) یا اسکناس (۲۰ دلاری) میبینیم. بیت کوین هم به لحاظ تئوریک، میتواند با واحدهای گسسته تنظیم و تعریف شود. بااینحال بیت کوین هنوز هم کارایی بیشتری برای اجرای تراکنشهای با سایز متغیر دارد. بر این اساس، یک کاربر میتواند یک قبض چهار بیت کوینی داشته باشد، بدون اینکه بلاکچین چهار بار برای هر بیت کوین واحد اجرا شود. این در حالی است که ما برای یک پرداخت چهار دلاری، به چهار «یکدلاری» نیاز داریم.
۹- حریم خصوصی بیت کوین
مردم میتوانند ببینند که یک نفر، مبلغی را به فرد دوم انتقال میدهد؛ اما اطلاعاتی که این تراکنش را به فرد خاصی لینک کند، در دسترس نخواهد بود. درواقع این اطلاعات، مشابه با چیزی است که در بورس سهام میبینیم: تاریخ و سایز معاملات فردی و «نوار»، بهصورت عمومی منتشر میشود، بدون اینکه اعلام کنند معاملات به چه کسی تعلق دارد.
حریم خصوصی، یکی از مهمترین مزایای تراکنشهای ارزهای رمزنگاری در مقایسه با سایر پرداختها است. شاید بیت کوین، آنقدر هم که مدنظر بعضی از کاربران است، خصوصی نباشد. این امر، نقطهی قوت برخی از رقبای بیت کوین محسوب میشود که بیشتر از سایرین، روی حریم خصوصی متمرکز شدهاند. بااینحال مقالهی سفید به اقدامات دیگری ازجملهی استفاده از اطلاعات کلیدی مختلف در هر تراکنش اشاره میکند که کاربران بیت کوین میتوانند انجام دهند.
۱۰- مکانیسم دفاعی بیت کوین
گرهها، هیچ تراکنش نامعتبری را بهعنوان پرداخت نمیپذیرند و گرههای درستکار، هرگز اجازه نمیدهند که یک بلوک آنها را کنترل کند. یک مهاجم، تنها میتواند تلاش کند یکی از تراکنشهای خودش را تغییر دهد تا آخرین پولی را که خرج کرده است، بازگرداند.
مقالهی سفید در پایان، این احتمال را بررسی میکند که یک مهاجم، بخواهد بلاکچین متناوبی را تولید کند. در این صورت مهاجم باید بهاندازهای سریع کار کند که نسخهی نادرست او، مقبولیت به دست آورد. در غیر این صورت، اگر مهاجم پشت سر گرههای دیگر قرار بگیرد، احتمال نقض تراکنشی که درگذشته صورت گرفته، به صفر میرسد.