توماس یانگ

۲۰ اردیبهشت یکی از روزهای تأثیرگذار در طول تاریخ است. در چنین روزی، نلسون ماندلا به‌عنوان اولین رئیس جمهورسیاه‌پوست آفریقای جنوبی قسم یاد کرده است.


نلسون ماندلا، سیاستمدار و فعال حقوق بشر اهل آفریقای جنوبی بود. او تلاش‌های زیادی برای مبارزه با رژیم نژادپرست آپارتاید در آفریقای جنوبی کرد. مردم آفریقای جنوبی او را به‌عنوان نماد مقاومت و رهبر انقلاب علیه رژیم دیکتاتوری می‌شناسند.

ماندلا اولین رئیس جمهور آفریقای جنوبی بود که در سیستمی کاملا آزاد به رأی مردم انتخاب شد. علاوه بر این، او اولین رئیس جمهور سیاه‌پوست این کشور بود که در تاریخ ۱۰ می ۱۹۹۴، برای این پست قسم یاد کرد.

ماندلا یکی از بحث‌برانگیزترین شخصیت‌های تاریخ است. منتقدان راست‌گرای او در آفریقای جنوبی، لقب کمونیست تروریست به او دادند. از طرفی، چپ‌گراهای افراطی او را به‌عنوان فردی می‌شناختند که تنها به مذاکره اکتفا می‌کند و نمی‌تواند در مبارزات پیروز شود. به هر حال ماندلا شخصیتی ماندگار در تاریخ است که بیش از ۲۵۰۰ نشان افتخار از جمله جایزه صلح نوبل به خود اختصاص داده است.

از دیگر اتفاقات ۲۰ اردیبهشت (۱۰ می)، می‌توان به سالروز مرگ توماس یانگ، فیزیکدان مشهور انگلیسی اشاره کرد. توماس یانگ در تاریخ ۱۳ ژوئن ۱۷۷۳ متولد شد و در ۱۰ می ۱۸۲۹ دیده از جهان فرو بست. یانگ در طول زندگی ۵۵ ساله‌ی خود تأثیرات مهمی بر مطالعات علمی در شاخه‌های مختلف از جمله علوم بصری، نور، مکانیک جامدات، انرژی، فیزیولوژی، زبان‌شناسی، هارمونی موسیقی و حتی مصر شناسی داشت. به خاطر زمینه‌های مختلفی که دانشمندانی همچون یانگ در آن‌ها مطالعه و تحقیق داشته‌اند، به آن‌ها لقب دانشمندان همه‌چیز دان یا Polymath داده می‌شود. توماس یانگ در تاریخ با عنوان «مردی که همه چیز را می‌دانست» توصیف شده است.

یانگ در سال ۱۸۰۷ نتایج تحقیقات خود در حوزه الاستیسیته را منتشر کرد. او در این تحقیقات، برای تعریف الاستیسیته‌ی مواد، ثابتی را معرفی کرد که امروزه با نام مدول یانگ و حرف E شناخته می‌شود. یانگ در علوم دیگر نیز معادلات و ثابت‌های متعددی معرفی کرده است که به نام او ثبت شده‌اند.