بازیابی حس بویایی با استفاده از سلول بنیادی

پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره تخصصی صنعت و مدیریت_گروه پزشکی و سلامت:

در پژوهشی جدید، اسپری سلول‌های بنیادی به بینی موش‌ها موجب بازیابی حس بویایی آن‌ها شد.

تصور کنید درمان ساده و مؤثری برای بازیابی حس بویایی در افرادی دردسترس قرار گیرد که این حس خود را از دست داده‌ یا از اول فاقد آن بوده‌اند. پژوهشی مقدماتی که اخیرا روی موش انجام شده و در آن اعصاب بویایی به کمک سلول‌های بنیادی احیا شده‌اند، امیدبخش توسعه‌ی چنین روش درمانی است.

با استفاده از قطرات سلول‌های قاعده‌ای گلوبوس (همان سلول‌هایی که به‌طورطبیعی جایگزین نورون‌های آسیب‌دیده و پیر مرتبط‌‌‌‌ با بویایی می‌شوند)، سلول‌های عصبی کاملی تشکیل شدند که می‌توانستند پیام‌های بویایی را مستقیما به مغز ارسال کنند. درنهایت، چندین قطره از سلول‌های بنیادی ارتباط مجدد اکسون‌ها را با مسیرهای سیگنال‌دهی در مغز موش‌ها برقرار کرد. دانشمندان راهی طولانی برای آزمایش این رویکرد در انسان‌ها پیش‌رو دارند؛ اما این آغاز بسیار امیدوارکننده است. برادلی گلدستین، از دانشگاه میامی می‌گوید:

این نخستین مدل بازیابی بویایی از دست‌رفته به‌کمک درمان مبتنی بر سلول است. باید بدانیم قبل از آزمایش این روش در انسان، به سؤالات زیادی باید جواب دهیم؛ اما نتایج این مطالعه انجام پژوهش‌های بیشتر در‌این‌زمینه را توجیه می‌کند.

گلدستین و همکارانش روی موش‌هایی کار کردند که ازلحاظ ژنتیکی مهندسی شده بودند تا حس بویایی خود را از دست بدهند؛ به‌ویژه فقدان ژن IFT88 به‌معنای آن است که سلول‌های موش فاقد مژک هستند. مژک‌ها ساختارهای ریز مومانندی هستند که بوها را تشخیص می‌دهند. پس از اینکه سلول‌های قاعده‌ای گلوبوس استفاده و درون اپیتلیوم بویایی (حفره بینی) به نورون‌های حسی بویایی کاملا بالغ تبدیل شدند، واکنش موش‌های تیمارشده دربرابر بوهای بد آغاز شد. گلدستین می‌گوید: